Espectacle
La Cara Fosca de la Lluna
DOSSIER
Sinopsi
La cara fosca de la lluna proposa mirar amb altres ulls el que la foscor amaga, allò que la llum indirecta tan sols permet intuir, però mai es mostra. Una evocació del que sent el malabarista com a executant d’un ofici, com a punt de partida d’uns malabars accessibles a tota mena de públic.
Els malabars són una escola de gestió de la complexitat? Parlem de les lateralitats sistemàtiques i les huit dimensions espacials. Un art de bellesa visual i habilitats psicomotrius? Una dansa virtuosa? Un repte que repta la llei de la gravetat?
L’evocació de la capacitat humana d’expressar-se mitjançant els objectes, de treballar amb les mans… La lliure exploració de les possibilitats corporals (i mentals). L’art de fer accessible la dificultat. La improvisació i el moviment com esperons de la rutina contemporània amb la paradoxa d’aconseguir que una tècnica de moviment rutinari siga el vehicle per a desconstruir el virtuosisme establit.
Què ve a la ment amb la paraula malabarista?
Perquè només mirem la lluna de nit, quan moltes vegades sura en el cel en companyia del sol?
Quina és la cara fosca dels malabars contemporanis? I quina, la llum que desprenen, els seus immensos beneficis? 360 graus d’immersió total dels públics.
Són alguns dels interrogants que proposa Insomnia Nou Circ en La cara fosca de la lluna.
Fitxa ArtístIca
Intèrprets principals: Víctor Garmendia Torija i Manuel Rodas Hidalgo
Intèrprets secundaris: Jaider Bolaños López i Lorena Dasí Gómez
Idea original: Manuel Rodas Hidalgo i Víctor Garmendia Torija
Direcció artística: Manuel Rodas Hidalgo
Direcció tècnica: Víctor Garmendia Torija
Coreografia: Estela Esplugues
Escenografia: Elisa Arribas
Música original: Jorge Sevilla Llisterri
Mirada externa: Daphné Malherbe
Vestuari: Miren Fayos Butrón
Disseny d’Il·luminació: Jaider Bolaños López
Disseny d’espai sonor: Cristina Martín Vidal
Equip tècnic
Vídeo: Verónica González Medina. ARTLOVE.ES
Fotografia: Míriam Cuenca Espejo
Disseny gràfic i web: Teresa Méndez Dasca
Disseny de producció: Lorena Dasí Gómez
Adaptació, traducció i interpretació de llenguatges de diversitat cognitiva: Lorena Dasí Gómez
Distribució: Decarrer
Producció executiva: Teresa Boix Yago
Comunicació: Maria Tomàs Garcia
Idea OrIgInal
La cara fosca de la lluna consolida una estètica de fàcil deriva cap a la dansa i el teatre, que converteix els intèrprets en ballarins virtuosos. Amb l’aplicació de sistemes similars a la mètrica de la música i l’anàlisi del moviment, la inusual combinació de 2-5 objectes amplia expressivitats i fa la sensació d’anar a més i tornar a menys.
L’audàcia i la sorpresa defineixen el resultat. Un duo de malabars contemporanis que es desenvolupa en un espai circular de 9 metres de diàmetre, amb un disseny sonor 360 graus, que incorpora als tècnics dins l’espectacle, que a més, parlen llenguatge de signes.
El títol, La cara fosca de la lluna, es refereix a eixa zona d’ombra que genera la lluna quan la ciutat no obri les portes i els ciutadans queden fora de les muralles. Un discurs d’arts circenses que recull el llegat cultural de civilitzacions antigues, l’art malabar, i desconstrueix les tècniques clàssiques amb valors ara enfocats en el gaudi de la simplicitat i la poètica.
L’argument circula des de la part improvisable a la coreografia per a qüestionar la pressió social per l’eficiència. Quan es trenquen els moviments maquinals comença el diàleg, la comunicació i la compenetració. Una manera de visualitzar la necessitat de l’altre. Una mirada crítica, també, a la idea actual de la superproducció, en la qual el malabarista representaria l’exigència de l’equilibri i encarnaria la fragilitat del treball en suspensió.
L’espectacle proposa un desafiament mental per la relació objecte-malabar/cos-espai i la naturalesa de la percepció dels huit costats del cervell humà, de la mà d’una destresa cultural i artística d’elevada precisió tècnica. El codi numèric front o dins la dansa i la música. La paradoxa entre la il·lusió i els condicionants laborals i emocionals que emboliquen allò que es considera ¿art o treball? Diagrames d’escala i perícia…
L’espectacle incorpora enquestes gravades en àudio entre els espectadors. Una manera d’indagar en la percepció de l’ofici. Una reivindicació que porta implícita una revisió de la precarietat: el malabarista en els semàfors, un col·lectiu en risc d’exclusió social.
Un espectacle com una manera de mostrar que el fet rígid (la matemàtica) pot transformar-se en una cosa viva que ocorre per damunt (per l’aire), i que té a veure amb el fet creatiu, la improvisació i el moviment com esperons de la rutina contemporània.
La cara fosca de la lluna fa evolucionar els malabars en parella cap a nous horitzons contemporanis. El resultat genera un espectacle màgic.
Tallers, mediació i ODS
Procés participatiu
La cara fosca de la lluna és un projecte de dimensió social, que genera cohesió, és inclusiu, i té una clara repercussió sobre col·lectius vulnerables. L’experiència permet proposar tallers amb els quals ensenyar els mètodes de les lateralitats sistemàtiques i les huit dimensions espacials.
Els tallers són aptes per a tota mena de públics amb i sense experiència malabar. Estan pensats en dos tipus de processos: receptiu i interactiu / participatiu i col·laboratiu. Un treball de mediació amb el qual gaudir i mesurar els resultats fàcilment a través de la seua realització.
És un fet que aquestes tècniques no es troben en l’educació formal i que són altament útils pels seus múltiples beneficis fisiològics, cognitius i contemplatius.
Els tallers permeten treballar amb col·lectius en risc d’exclusió social i econòmica com a prevenció contra violències, traumes i addiccions. Els malabars s’utilitzen llavors com a eines d’inclusió amb els quals practicar el valor de compartir i d’ensenyar d’una manera saludable, didàctica i inclusiva.
ODS: Valors afegits de l’espectacle i els tallers
La mateixa naturalesa de l’espectacle permet que aquesta activitat cultural incidisca de forma directa o de manera transversal en diferents ODS alineats amb l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.
Fitja Tècnica
Génere: Performance, Dansa, Malabars
Edat: Tots els públics
Duració: 40 minmuts
Idioma: Valencià, Anglés, Francés i Llenguatge de signes
Format: A la manera del circ tradicional en el sentit de la seua exhibició en 360 graus.
Origen: València
7 | BARRES LED DE 60 W | 420 W |
1 | TAULA DE LLUMS 100 W | 100 W |
1 | TAULA DE SO 100 W | 100 W |
4 | CAIXES DE SO 200 W | 800 W |
2 | RETALL 25/50º x 90 W | 1800 W |
Són necessaris 2 endolls independents o trifàsic de 400 W